کد مطلب:84 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:336

احکام خوردنیها و آشامیدنیها
(مـسـالـه 2633) خوردن گوشت مرغ خانگی و كبوتر و اقسام گنجشك حلال است وشب پره و طاووس و بنابر احتیاط واجب جمیع انواع كلاغ حرام است و همچنین هر پرنده ای كه مثل شاهین و عقاب و باز چنگال دارد یا هنگام پرواز بال زدنش كمتراز صاف نگهداشتن بالش باشد و نیز مرغی كه چینه دان و سنگ دان و خار پشت پاندارد حرام است و گوشت پرستوك و هدهد مكروه است .

(مساله 2634) اگر چیزی را كه روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند, مثلا دنبه یامقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند, نجس وحرام می باشد.

(مساله 2635) چند چیز از اجزا حیوان حلال گوشت بی اشكال حرام است و چندچیز بنابر احتیاط واجب حرام است و مجموع چهارده چیز است : 1 - خون .

2 - فضله .

3 - نری .

4 - فرج .

5 - بچه دان .

6 - غدد كه آن را دشول می گویند 7 - تخم كه آن را دنبلان می گویند.

8 - چیزی كه در مغز كله است , و به شكل نخود می باشد.

9 - مغز حرام كه در مـیـان تـیـره پـشـت است .

10 - پی كه در دوطرف تیره پشت است .

11 - زهره دان .

12 - سپرز (طحال ).

13 - بول دان (مثانه ).

14 - حدقه چشم (مردمك ).

و نیز بنابر احتیاط مستحب از چیزی كه در میان سم است , و به آن ذات الاشاجع می گویند اجتناب شود.

(مساله 2636) خوردن بول شتر حلال است ولی از بول سائر حیوانات حلال گوشت و چیزهایی كه طبیعت انسان از آن متنفر است بنابر احتیاط اجتناب شود.

(مـساله 2637) خوردن خاك حرام است , ولی خوردن كمی از تربت حضرت سیدالشهدا (ع ) برای شفا اشكال ندارد.

(مـساله 2638) فرو بردن آب بینی , و خلط سینه كه در فضای دهن نیامده باشد, حرام نیست ولی اخـلاط بـیـنـی و سـینه كه در فضای دهن وارد شده , احتیاط ترك فرو بردن آن است , وفروبردن غذایی كه موقع خلال كردن , از لای دندان بیرون می آیداشكال ندارد.

(مـسـالـه 2639) خوردن چیزی كه برای عقل انسان یا سلامتی او ضرر دارد حرام است , ولی اگر ضرر موقت یا كم باشد كه عقلا اعتنا نكنند, حرام نیست .

(مـسـالـه 2640) خـوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ مكروه است , و اگر كسی با آنهاوطی كند, یعنی : نزدیكی نماید, خود و نسلشان حرام می شوند, و بول و سرگین آنهانجس می شود, و باید آنها را از شهر بیرون ببرند, و در جای دیگر بفروشند, و بروطی كننده لازم است قیمتش را به صاحبش بدهد.

(مساله 2641) اگر با حیوان حلال گوشتی كه مرسوم است گوشت آن رامی خورند, مانند گاو و گـوسـفـنـد نـزدیكی كند, بول و سرگین خود آنها و نسل متجددآنها نجس می شود, و خوردن گوشت و آشامیدن شیر آنها, و همین طور خوردن گوشت وآشامیدن شیر نسل متجدد آنها حرام اسـت , چـه وطی در قبل باشد و چه دردبر, و وطی كننده صغیر باشد یا كبیر, عالم باشد یا جاهل , مختار باشد یا مكره , وموطو نر باشد یا ماده و باید فوری آن حیوان را بكشند و بسوزانند, و كسی كه با آن وطی كرده , پول آن را به صاحبش بدهد.

(مـسـاله 2642) آشامیدن شراب حرام , و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است , و اگـر كـسـی آن را حـلال بـدانـد كافر است .

از حضرت امام جعفر صادق (ع ) روایت شده است كه فرمودند: شراب ریشه بدیها ومنشا گناهان است , و كسی كه شراب می خورد, عقل خود را از دست مـی دهـد, و در آن موقع خدا رانمی شناسد, و از هیچ گناهی باك ندارد, واحترام هیچكس را نگه نـمـی دارد, حـق خـویـشـان نـزدیـك را رعایت نمی كند, و از زشتیهای آشكار رو نمی گرداند, و روح ایـمان و خدا شناسی از بدن او بیرون می رود, و روح ناقص خبیثی كه از رحمت خدادور است در او مـی مـانـد, وخدا و فرشتگان و پیغمبران و مومنین او را لعنت می كنند, وتا چهل روز نماز او قبول نمی شود, و روز قیامت روی او سیاه است , و زبان او ازدهانش بیرون می آید, وآب دهان او به سینه اش می ریزد وفریاد تشنگی او بلنداست .

(مساله 2643) نشستن سر سفره ای كه در آن شراب می خورند, اگر انسان یكی ازآنان حساب شود حرام و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است .

(مـسـالـه 2644) گـوشـتـهایی كه از بلاد كفار می آورند, و تذكیه آنها شرعا ثابت نشده ,نجس و خـوردن آن حـرام اسـت , و خرید و فروش آنها نیز جایز نیست , و نوشته وگفته اشخاص غیر موثق ومجهول الحال شرعا اعتبار ندارد.

مستحبات غذا خوردن (مساله 2645) چند چیز در غذا خوردن مستحب است : اول - هر دو دست را پیش از غذا بشوید.

دوم - بعد از غذا نیز هر دو دست را بشوید و با دستمال خشك كند.

سـوم - میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن كند, و بعد از همه دست بكشد, وپیش از غذا اول مـیـزبان دست خود رابشوید, بعد كسی كه طرف راست او نشسته وهمینطور تا برسد به كسی كه طـرف چپ او نشسته , و بعد از غذا اول كسی كه طرف چپ میزبان نشسته دست خود را بشوید, و همینطور تا به طرف راست میزبان برسد و به میزبان ختم شود.

چـهـارم -در اول غـذا (بـسم اللّه ) بگوید, و اگر سر یك سفره چند جور غذا باشد, دروقت خوردن هركدام آنها گفتن (بسم اللّه ) مستحب است .

پنجم - با دست راست غذا بخورد.

ششم - با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد, و با دو انگشت نخورد.

هفتم - اگرچندنفر سریك سفره نشسته اند, هركسی از غذای جلوی خودش بخورد.

هشتم - لقمه را كوچك بردارد.

نهم - سر سفره زیاد بنشیند وغذا خوردن را طول بدهد.

دهم - غذا را خوب بجود.

یازدهم - بعد از غذا خداوند عالم را حمد كند.

دوازدهم - انگشتان را بلیسد.

سـیزدهم - بعد از غذا خلال نماید, ولی با چوب انار و چوب ریحان و نی و برگ درخت خرما خلال نكند.

چـهـاردهـم - آنـچـه بـیرون سفره می ریزد جمع كند و بخورد, ولی اگر در بیابان غذامی خورد, مستحب است آنچه می ریزد, برای پرندگان وحیوانات بگذارد.

پانزدهم - دراول روز واول شب غذا بخورد, ودر بین روز و در بین شب غذا نخورد .

شانزدهم - بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد, و پای راست را روی پای چپ بیندازد.

هفدهم - در اول غذا و آخر آن نمك بخورد.

هیجدهم - میوه را پیش از خوردن با آب بشوید.

مكروهات غذا خوردن (مساله 2646) چند چیز در غذا خوردن مكروه است : اول - در حال سیری غذا خوردن .

دوم - پر خوردن , و در خبر است كه خداوند عالم بیشتر از هر چیز از شكم پر بدش می آید.

سوم - نگاه كردن به صورت دیگران در موقع غذا خوردن .

چهارم - خوردن غذای داغ .

پنجم - فوت كردن چیزی كه می خورد یا می آشامد.

ششم - بعد از گذاشتن نان در سفره , منتظر چیز دیگر شدن .

هفتم - پاره كردن نان با كارد.

هشتم - گذاشتن نان زیر ظرف غذا.

نهم - پاك كردن گوشتی كه به استخوان چسبیده بطوری كه چیزی در آن نماند .

دهم - پوست كندن میوه .

یازدهم - دور انداختن میوه پیش از آن كه كاملا آن را بخورد.

مستحبات آب آشامیدن (مساله 2647) در آشامیدن آب چند چیز مستحب است : اول - آب را بطور مكیدن بیاشامد.

دوم - در روز ایستاده آب بخورد.

سوم - پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه ) وبعد از آن (الحمد للّه ) بگوید.

چهارم - به سه نفس آب بیاشامد.

پنجم - از روی میل آب بیاشامد.

شـشـم - بـعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه الحسین (ع ) واهل بیت بزرگوارش را یاد كند, و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.

مكروهات آب آشامیدن (مـسـالـه 2648) زیـاد آشامیدن آب , و آشامیدن آن بعد از غذای چرب , و در شب به حال ایستاده مكروه است , و نیز آشامیدن آب با دست چپ , و همچنین از جای شكسته كوزه و جایی كه دسته آن است مكروه می باشد.